Jongejan Asbestinventarisatie voor een snel en gedegen asbestinventarisatierapport!

Asbest informatie

De naam asbest komt van het Griekse asbestos, dat onvergankelijk en onverwoestbaar betekent. Asbest heeft veel goede eigenschappen. Het is duurzaam, thermisch isolerend en geluidsisolerend. Het is sterk en slijtvast. Bovendien is asbest goedkoop en makkelijk te verwerken met andere producten, zoals cement, gips, bitumen, papier et cetera. Tot begin jaren negentig werd asbest veel gebruikt in gebouwen en woningen en voor bijvoorbeeld daken van varkensstallen.

Na 1994 mag asbest niet meer toegepast worden.

Asbest is een natuurlijk product. Het is een delfstof die wordt gewonnen in mijnen. De asbestkristallen zijn ontstaan doordat duizenden jaren geleden gesteente diep in de bodem onder hoge druk en met zeer hoge temperatuur te maken heeft gekregen waardoor dit vloeibaar werd. Daarna is het langzaam afgekoeld en zijn de kristallen gevormd.

Er wordt nu nog steeds asbest gewonnen, in onder andere Zuid-Amerika, Rusland, India, China maar ook in Canada. Rusland is op dit moment de grootste exporteur van asbest.

Asbest bestaat uit vezels die zich kenmerken door een zeer grote trekvastheid, slijtvastheid en stijfheid. De bekendste eigenschap van asbestvezels is dat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen: van minstens 400 graden tot meer dan 1000 graden Celsius. Vooral vanwege die eigenschap is asbest op grote schaal toegepast als brandwerend materiaal in de bouw en in bijvoorbeeld rem- en frictiematerialen.

Er zijn meer dan 3.500 asbesthoudende toepassingen bekend waarin asbestvezels zijn verwerkt. Bekende toepassingen zijn asbestcement golfplaten, -buizen en -bloembakken. Minder bekend zijn de toepassingen in gordijnen, warmhoudplaatjes, ovens, kachels en zelfs schoolborden en rubber.

De asbesthoudende toepassingen komen voornamelijk voor in en om gebouwen, maar ook in de industrie en scheepvaart. Zo is spuitasbest tot het eind van de jaren zeventig gebruikt als brandwerend en isolerend middel in schepen en gebouwen.

In Nederland is er sinds 1 juli 1993 een totaalverbod op het toepassen van asbest. In bouwwerken met een bouwjaar tot 1 januari 1994 kan dan ook asbest aanwezig zijn. Helaas treffen wij nog steeds asbest aan in objecten van na 1994. Dit komt voor bij illegale bouw en/of hergebruik van asbest.

Er zijn talloze websites waar je veel informatie kan vinden over asbest.

Wat zeggen klanten over ons?

Latest Posts